Costa Rica is misschien wel het meest diverse land in Centraal-Amerika. Van tropische regenwouden en vulkanen tot prachtige stranden. De vele nationale parken zijn de thuis van heel wat diersoorten.

Het is de diversiteit van het land die ervoor zorgt dat ieder type reiziger hier zijn ding vindt. Niet voor niets is Costa Rica de laatste jaren een erg populaire bestemming geworden. Ben je ook van plan om Costa Rica te bezoeken? Dan mag je deze bezienswaardigheden zeker niet missen!

De Arenal vulkaan

De Arenal is een van ‘s werelds meest actieve vulkanen en is 1670 meter hoog. Tijdens de tweede helft van de twintigste eeuw reisden heel wat avonturiers naar de voet van de vulkaan om een glimp op te vangen van de gloeiende stenen en gesmolten lava die zijn weg naar beneden zocht.

De Arenal was een slapende vulkaan tot 29 juli 1968. Sindsdien zijn er frequente uitbarstingen geweest tot 2010, waarna de vulkaan terug in een slapende modus ging. Je kan op zelfstandige basis het park verkennen, maar het is aan te raden om dit met een gids te doen die je meer kan leren over de vulkaan. De gemakkelijkste manier om de Arenal te bereiken is vanuit het nabijgelegen dorp La Fortuna.

Nicoya schiereiland

Het Nicoya schiereiland heeft een indrukwekkende 120 kilometer lange kustlijn waar tal van kustdorpjes en dichte bossen zijn gelegen. De meeste van deze dorpen leefden van de visvangst en veehouderij voordat het toerisme in de jaren zeventig zijn opmars maakte. De vele restaurants en hotels die je er aantreft trekken dan ook al jaren de reizigers aan naar deze prachtige kust.

Vooral Nosara Beach is een echte aanrader vanwege van de prachtige zonsondergangen, kleurrijke vissen en blauwe water dat ideaal is voor surfers. Een minpunt is wel dat je hier weinig schaduw vindt. Vanaf San José is het vier tot vijf rijden naar het schiereiland.

Guanacaste

De Gold Coast van Costa Rica is een van de meest unieke bestemmingen van Costa Rica en dat is niet alleen vanwege van de verborgen stranden. Enerzijds vind je er met wolken bedekte regenwouden en aan de andere kant kun je dan weer heel wat vulkanen van de Cordillera de Guanacaste bewonderen.

Langs de kust die zich uitstrekt tot de grens met Nicaragua zal je ook heel wat afgelegen vissersdorpjes en hotels vinden. Andere bezienswaardigheden zijn het Playa Carillo strand, het Rincon de la Vieja National Park en het Santa Rosa National Park.

In het Rincon de la Vieja National Park kun je wandelen naar warmwaterbronnen en mooie watervallen. Ook is het een ideale plaats om vulkanische activiteit te zien.

Corcovado National Park

Het Corcovado National Park is misschien wel het meest bezochte nationale park in Costa Rica. Het is gelegen nabij Drake Bay, Puerto Jimenez en Carate.

Het park bestaat uit regenwoud dat de thuis is van een diverse fauna. Van rondvliegende insecten en vogels tot ara’s, tapirs, jaguars, spinnen en brulapen. Deze dieren kun je tegen het lijf lopen als je wandelt langs een van de vele trails. Let wel dat je hiervoor dan best wel vroeg op pad vertrekt, gezien de meeste dieren het meest actief zijn vroeg in de ochtend of in de late avond.

Manuel Antonio National Park

Manuel Antonio National Park is zo’n 150 kilometer ten zuiden van San José gelegen. Het is een van de kleinste beschermde groene gebieden, maar laat dit je niet tegenhouden. Binnen dit groene gebied vind je ongerepte stranden, afgelegen baaien, natuurpaden en een dichtbegroeid regenwoud.

Op de wandelpaden kan je zeldzame vogels spotten, goed gecamoufleerde leguanen en krabben. Ook de stranden met wit zand in het zuidoosten van het park zijn een aanrader, gezien je hier heerlijk kan genieten van rust onder een palmboom. Vergeet zeker je picknick niet, maar let op van de vele apen die er maar al te graag met je eten vandoor gaan.

Monteverde Cloud Forest

Beeld je in dat je door een mistig oerwoud ronddwaalt, terwijl groene bomen je omsingelen. De vele hangbruggen geven je een uniek luchtperspectief op de jungle. En als dat nog niet genoeg is, dan zal een ontmoeting met een van de 100 zoogdieren, 400 vogels of 2500 plantensoorten er wel voor zorgen dat je bezoek bijblijft.

Hoewel het Monteverde Cloud Forest erg vaak wordt bezocht door toeristen, wordt het beschouwd als een must see als je in Costa Rica rondreist. Dit door de grote diversiteit aan fauna en flora. Als je effectief het reservaat bezoekt met de bedoeling om dieren te spotten, raden we aan om met een gids op pad te gaan.

Puerto Viejo de Talamanca

Het dorp Puerto Viejo de Talamanca is gelegen langs de Caraïbische kust van Costa Rica. Met reggae muziek, de vele bars en een levendig nachtleven trekt het heel wat reizigers aan die het surfen op Cocles Beach combineren met het eilandleven.

Wie meer het binnenland intrekt, kan het regenwoud verkennen. Het Playa Negra, een strand met zwart zand is een minder toeristische optie voor wie graag de drukte vermijdt.

Catarata La Paz

La Paz lijkt bijzonder stil op het eerste moment, maar wie goed luistert hoort dat het regenwoud vol leven zit. Van brullende kikkers en rondfladderende vlinders tot rondstruinende jaguars en brullende apen. Er is in dit park zoveel te bewonderen dat er naast de vele diersoorten ook nog vijf prachtige watervallen te bewonderen zijn en kleurrijke orchideeën.

La Paz is gelegen in het noordoosten van Volcan Poas in de hoogvlakten van Costa Rica. Vanuit San José is het een uur rijden via de Pan-American Highway.

San José

De levendige hoofdstad van Costa Rica dient vaak als uitvalsbasis om het land te verkennen. Vertrek echter niet te vlug naar de regenwouden en stranden, maar spendeer enkele dagen om de stad te leren kennen. Vooral de wijk Barrio Amon is erg geliefd onder toeristen vanwege van de eeuwenoude panden en fotogenieke architectuur die je er aantreft.

Barrio Escalante is dan weer even populair om andere redenen. De vele restaurants en bars zijn de perfecte locatie om de lokale keuken te leren kennen. In het Jade Museum en het Pre-Columbian Gold Museum kun je er uitgebreide collecties met tal van pre-Colombiaanse voorwerpen bezichtigen.

Tortuguero National Park

Tortuguero National park is goed verstopt langs de Caraïbische kust. Het is verbonden met het vasteland via verschillende rivieren en kanalen. Vooral natuurliefhebbers trekken hier erg graag de jungle in met de hoop om een toekan, jaguar, hagedis, kikkers of vlinder te spotten. Een van de beste manieren op het gebied te verkennen is per boot.

Carara National Park

Als er iets is wat Costa Rica in overvloed heeft, dan is het nationale parken. Wat is dan zo speciaal aan Carara National Park kan je denken? Wel, dit groene gebied staat bekend als een paradijs voor vogelliefhebbers. Dat komt vooral omdat er heel wat bedreigde vogelsoorten in dit gebied leven zoals de scharlaken ara waarvan er slechts 450 zijn, de tangaar en koekoeks.

Ook kan je er spechten, toekans en honderden andere vogelsoorten bewonderen. Het park is gelegen op zo’n vijftien kilometer van Jaco en is de verbinding tussen het droge noordwesten en het vochtige regenwoud van het zuiden.

La Fortuna waterval

De La Fortuna waterval is een van de mooiste watervallen om te bezoeken in Costa Rica. Er zijn verschillende manieren om het wandelpad die naar de waterval leidt te bereiken. Een ervan is te paard. De trail zelf bestaat uit 500 treden die je naar beneden leiden.

De waterval zelf is 70 meter hoog en is indrukwekkend om te zien van beneden uit. Nadat je helemaal naar beneden bent gewandeld, kun je een duik nemen in de poel waar de waterval neerkomt. Vooral de setting van het omliggende regenwoud met geluiden van de toekan en apen zorgt dat dit een ervaring is om nooit meer te vergeten.