Zuid-Afrika is een geliefd vakantieland voor vele Nederlanders en Belgen. Het is ook een onmetelijk groot land dat voorzien is van een grote verscheidenheid in natuur en cultuur. Waarvoor je ook naar Zuid-Afrika op vakantie gaat, iedereen kan zich er vermaken. In de binnenlanden kun je optimaal genieten van de wilde natuur en leuke safaritochten maken, in het zuiden kun je genieten van het strand en de Indische Oceaan. Je kunt natuurlijk ook één van de leuke steden van Zuid-Afrika bezoeken, zoals Kaapstad, Bloemfontein of Pretoria of een wilde avontuurlijke sport beoefenen. Om je een handje op weg te helpen met het voorbereiden van je reis naar Zuid-Afrika, hierbij de 15 leukste activiteiten die je in Zuid-Afrika kunt ondernemen.

1Kruger Nationaal Park

Tijdens een reis naar Zuid-Afrika mag een bezoek aan het Kruger Nationaal Park, oftewel Krugerpark niet ontbreken. Het Krugerpark ligt helemaal in het noordoosten van Zuid-Afrika, op de grens met Mozambique en Zimbabwe. Het park heeft een oppervlak van ruim 20.000 km². Het park is ook daadwerkelijk opgezet omdat de vegetatie aan het eind van de 19 eeuw in het gedrang kwam. Een park bood bescherming aan de dieren en tegelijkertijd konden mensen van de natuur genieten. De naam is afgeleid van de toenmalige Zuid-Afrikaanse president Paul Kruger. In het park kun je desnoods je hele vakantie verblijven, want het park heeft 25 afgeschermde parken waar bezoekers kunnen overnachten. De accommodaties variëren van lodges tot tenten. De meeste mensen willen proberen om de de ‘Big Five’ te spotten. Dit zijn de leeuw, buffel, luipaard, neushoorn en de Afrikaanse olifant. Wanneer je op de juiste tijden op pad gaat, is het heel goed mogelijk om ze alle vijf te spotten. Maar er zijn nog tal van andere wilde dieren te zien, zoals de nijlpaard, giraffe, impala, de wilde hond, koedoe, zebra, jachtluipaard, bavianen en krokodillen. Je kunt deze dieren treffen door met de auto op pad te gaan. Dit kan met eigen auto, maar ook met vervoer van het Krugerpark. Op enkele omheinde plekken is er de mogelijkheid om uit de auto te stappen.

2Zwemmen met de witte haai in Gansbaai

Helemaal aan de West-Kaap ligt aan de kust het dorp Gansbaai, met bijna 12.000 inwoners. Het bijzondere aan dit dorp is dat je vanuit het dorp overzicht heb op de zee en dat er soms walvissen opduiken. Het is mogelijk om vanuit hier de boot op te gaan voor een majestueuze walvissentocht. Je krijgt zo de mogelijkheid om walvissen van dichtbij te zien en te fotograferen. Maar de walvis is niet de enige vissoort die in Gansbaai gespot wordt. Ook de witte haai, ook wel mensenhaai genoemd kan hier worden waargenomen als je de zee opgaat. Sterker nog, je krijgt de mogelijkheid om met deze haaien te zwemmen. Je stapt dan op de speciale haaienboot die je mee de zee op neemt. Op een punt waar veel haaien samenkomen wordt het anker uitgegooid en mag je in een metalen kooistappen. De bemanning lokt de haaien met speciaal lokvoer, zodat de kans zeer groot is dat er rondom jou allerlei haaien zwemmen. Dit is echt een activiteit waarbij je hartslag een toppunt bereikt.

3Kaapstad

Kaapstad behoort zeker tot één van de mooiste steden van de wereld. De stad valt altijd direct op door de kenmerkende Tafelberg op de achtergrond. Dit is dan ook een activiteit wat je zeker moet doen in Kaapstad: het beklimmen van de Tafelberg. Is klimmen niets voor jou? Dan gaat er ook een kabelbaan naar de top van de Tafelberg. Het is mogelijk om vanaf de Tafelberg naar beneden te paragliden en te genieten van het uitzicht over Kaapstad. Het gebied Victoria & Alfred Waterfront is een enorm shoppinggebied dat pal tegen de haven van Kaapstad ligt. Hier kun je shoppen tot je er bij neervalt, maar ook genieten van de leuke gekleurde huizen die aan de haven staan. Vanuit Kaapstad is het ook mogelijk om Robbeneiland te bezoeken.

4Tussen de neushoorns wandelen in Swaziland

Swaziland en Lesotho zijn twee kleine berg koninkrijken die volledig in Zuid-Afrika zijn ingeklemd. Deze landjes moet je ook bezoeken tijdens je bezoek aan Zuid-Afrika. In Swaziland kun krijg je de gelegenheid om in het Nationale Park een safaritocht te maken. Dit kan met de auto, maar het kan nog veel spannender, door dit wandelend te doen of met de mountainbike. Een dergelijke wandel- of fietstocht zul je in je hele leven nooit meer meemaken, waar je gewoon neushoorns, olifanten en zebra in de wilde natuur tegenkomt.

5Blyde River Canyon

Een van de mooiste en indrukwekkendste natuurgebieden is Blyde River Canyon. Dit is een kloof van 26 kilometer lang en 800 meter diep. Hier sta je echt versteld van de prachtige uitzichten, dat je vergeet om foto’s te maken. Een van de plekken is God’s Window met een schitterend uitzicht op de met groene bomen begroeide bergen. Ook de Bourke’s Luck Potholes mag je niet gemist hebben. Dit zijn rotsen die door het water zijn gevormd, maar in zulke bijzondere en bijna bizarre ronde vormen dat het bijna buitenaards lijkt.

6Bloemfontein

Bloemfontein behoort tot één van de drie hoofdsteden van Zuid-Afrika en hier zetelt de rechtelijke macht. Hier vind je een afwisseling aan safari’s, bezoeken aan musea en het genieten van de prachtige natuur. In het Nationaal Museum van Bloemfontein kun je rustig enkele uren ronddwalen, waarbij je de geschiedenis van de hele stad leert kennen. Wil je meer weten over de geschiedenis van de boeren en de Britten, dan kun je het Anglo-Boer War Museum bezoeken. Hier vind je alles over de Boerenoorlog die woedde van 1899 tot 1902. Je krijgt informatie over het ontstaan van de oorlog en je bezichtigt oude foto’s en je kunt de gebruikte wapens zien. Bloemfontein heeft ook een prachtige botanische tuin van 70 hectare groot, met 400 verschillende bloemen en planten. De Cheetah Experience is ook leuk. In dit park leer je alles over deze katachtigen Uiteraard mag je de nodige cheeta’s ook van dichtbij bewonderen.

7Bungeejumping vanaf de Bloukrans Bridge

Ben je wel in voor een beetje avontuur in Zuid-Afrika? Een bungeejumping van de hoogste bungeejumping brug staat dan op het programma. Je springt maar liefst 216 meter naar beneden in het Tsitsikamma National Park van de Bloukrans Bridge. Enkele zaken waar je even aan moet denken is dat je je zakken voordien leegt en dat je de avond van te voren niet te zwaar getafeld hebt. Tijdens de bungeejumping krijg je gegarandeerd een enorme adrenalinestoot.

8Port Elizabeth

Port Elizabeth is een havenstad aan de kust van Zuid-Afrika. De stad staat vooral bekend om de mooie stranden. Als je dus even wat rust zoekt tijdens je rondreis door Zuid-Afrika, dan kan dit op de stranden van Port Elizabeth. Je kunt hier overigens ook fantastisch surfen. Verder zijn er nog andere leuke activiteiten te beleven, zoals een bezoek aan Addo Elephant Park, waar meer dan 450 olifanten leven, of breng een bezoekje aan Kragga Kamma Game Park. Dit is een natuurgebied met vooral uitgestrekte graslanden, waar wilde beesten lopen, zoals giraffen, zebra’s en neushoorns. In de stad zelf is een bezoek aan het Nelson Mandela Metropolitan Art Museum de moeite waard. Hier kun je lokale Zuid-Afrikaanse kunst bezichtigen.

9Fietsentocht door Soweto

Soweto is één van de vele townships die Zuid-Afrika rijk is. Townships zijn zeer nauw verbonden met de apartheid die jarenlang heerste in Zuid-Afrika. In de townships woonden de zwarten onder meestal erbarmelijke omstandigheden. Soweto is de bekendste en grootste township van Zuid-Afrika, met maar liefst 1,3 miljoen inwoners. Het is een bijzonder gezicht om een overzicht te hebben over duizenden zelfgebouwde woninkjes met golfplaten. Vroeger was het gevaarlijk om als toerist een township in te gaan. Tegenwoordig kun je een leuke fietstocht maken door Soweto. Er gaat een gids, een inwoner van Soweto met je mee, die je wegwijs maakt en waarbij je alle informatie krijgt over het leven in een township.

10Pilanesberg Nationaal Park

Het Krugerpark is het bekendste en populairste Nationaal Park. Maar hierdoor kan het soms druk zijn. Ga je naar Pilanesberg Nationaal Park bij Johannesburg is ook een prachtig park, waar je ook de Big Five kunt ontdekken, maar een stuk rustiger. Pilanesberg was vroeger een vulkaan. In de gigantische krater ligt nu het Nationale Park. In 1979 zijn hier ruim 6.000 dieren naartoe gebracht die zichzelf goed ontwikkeld hebben. De Big Five kun je hier tegenkomen, maar ook talloze andere dieren. Vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, want er zijn maar liefst 300 verschillende vogelsoorten in het park aanwezig.

11De wijnroute in Stellenbosch

In de West-Kaap ligt de provincie Stellenbosch. Stellenbosch is bekend om de vruchtbare gronden en staat dan ook vol met vele wijngaarden. Vroeger was Stellenbosch een leuk authentiek dorpje dat nu uitgegroeid is tot een provincie waar je de wijnroute kunt maken. De omgeving kent vele wijnhuizen waar de typische Zuid-Afrikaanse wijnen worden gemaakt. Als je de wijnroute volgt kun je een de wijnhuizen bezoeken en de wijnen proeven. Het hart van Stellenbosch, waar het dorp vroeger is gesticht is ook een leuke plek om te bezoeken. Hier staan authentieke witte huizen en gebouwen in Europese architectuur.

12Braaien tussen de Big Five

Hluhluwe Game Reserve Park is ook een Nationaal Park. In tegenstelling tot het Krugerpark vind je hier geen uitgestrekte graslanden, maar juist veel heuvels. In deze heuvels lopen veel wilde dieren, waaronder de Big Five en vele andere dieren, zoals giraffen en neushoorns. Het bijzondere aan dit park is dat er de mogelijkheid is om het nationale gebruik van Zuid-Afrika uit te voeren: braaien. Braaien is het Zuid-Afrikaanse woord voor barbecueën. Dit doe je dan, terwijl de wilde de wilde dieren in de omgeving rondlopen. Dit maakt het de meest bijzondere barbecue die je meemaakt.

13De tuinroute

De Zuid-Afrikaanse tuinroute is een route langs de kust die je kunt volgen van oost naar west of andersom. Tijdens deze route kom je in nationale parken, zoals Tsitsikamaa Nationaal Park, dat pal tegen de kust aanligt en Wildernis Nationaal Park, een gebied van 30 kilometer met alleen maar ongerepte natuur van bossen en meren. Verder kom je door de Plettenbergbaai, met prachtige stranden en blauwe zee, waar het mogelijk is om op een boot te stappen om walvissen te spotten. Ook Knysna is een prachtige lagune waar je heel goed kunt wandelen. De tuinroute is een hele goede route om zelf te rijden met een huurauto.

14Snorkelen met zeehonden

Nog een staaltje van de unieke Zuid-Afrikaanse natuur vind je in Hout Bay, een kustplaatsje in de buurt van Kaapstad. Hier leven ruim 15.000 zeehonden. De zeehonden liggen verspreid over de gehele rotsachtige kust. Dit zijn wilde zeehonden, maar die ondertussen wel mensen gewend zijn. Zo kun je hier een heerlijke duik in de zee nemen en je zult zien dat er wat zeehonden met je mee zullen zwemmen omdat ze toch wel eens willen weten wie jij bent. Zet daarom je snorkel op en duik onder en zie de zeehonden speels om je heen kronkelen. Dit is een zeer unieke ervaring, waarbij je in zeer nauw contact komt met e wilde beesten zonder dat dit gevaarlijk is.

15Drakensbergen

Houd je van de echte rauwe natuur? Dan moet je in het oosten van Zuid-Afrika de Drakensbergen bezoeken. Dit is een bergketen van 1.125 kilometer met ongekend prachtige en ongerepte natuur. De hoogste berg van de bergketen is 3.475 meter hoog. Hier kom je ook verschillende nationale parken tegen, waar je vrij kunt wandelen in de wilde natuur of als je sportief bent, kunt bergbeklimmen. In de Drakensbergen moet je zeker de Panoramaroute bezoeken, waarbij je talloze prachtige uitzichten tegenkomt. Hier kun je uren in de stilte op de rand van een rots zitten om van de vele vergezichten te genieten. Voor de wat ervaren klimmers is het Ampitheater een hele uitdaging. Dit is een berg die ruim 3.121 meter boven zeespiegel uitstijgt.